Om Rut-avdrag & Flyttstädning

Om Rut-avdrag

Från och med den 1:e juli 2007 är kostnaden för hushållsnära tjänster (flyttstädning ingår i dessa tjänster) skattesubventionerad med 50%.

Och när du köper hushållsnära tjänster efter den 1 juli 2009 så kommer du enbart betala halva arbetskostnaden inklusive moms. I och med Skatteverkets utbetalning tillgodoförs du som köpare först en preliminär skattereduktion som motsvarar 50% av kostnaden. Skatteverket meddelar dig därefter att beslut om utbetalning till företagaren har gjorts samt hur stort belopp som betalats.

Vad innebär Rut-avdraget i praktiken för priset?

Det är egentligen ganska enkelt att svara på den frågan. Det innebär att du bara behöver betala hälften av vad flyttstädningen ”egentligen” skulle ha kostat. Det är dock viktigt att du kollar upp vad som ingår i prissättningen när du tar in offert. Många städfirmor har exempelvis redan med Rut-avdraget i sin prissättning från början.

Vad behövs för uppgifter/formalia?

För att städfirman ska kunna ge dig Rut-avdraget direkt på din faktura (vilket såklart är enklast), så behöver de din fullständiga adress där du just nu är folkbokförd, samt ditt personnummer och adressen där du bor. Därefter kan städföretaget fakturera dig priset för flyttstädningen med Rut-avdraget utfört och det är sen upp till städfirman att begära in RUT – beloppet av skatteverket.

Hur stort belopp får man dra av?

Grunden är denna: varje privatperson har rätt till ett avdrag om 50 % av kostnaden för flyttstädningen. Maxbelopp per år och person är 50 000 kr. Själva avdraget hanterar städfirman direkt på fakturan.

Du kan läsa mer om Rut-avdraget på Skatteverkets sida om hushållsnära tjänster.
Comments are closed.