Fixa Själv eller Anlita Städfirma?

När det är dags att flytta är det även dags att städa. Och du har säkerligen redan funderat över följande två vägar: antingen så utför du din flyttstädning själv eller så anlitar du en städfirma.

Att göra det själv innebär förstås en hel del extrajobb och slit, med fördelen att du kan spara in kostnaden för att anlita en städfirma. Anlitar du proffs som utför städningen åt dig, ja, då kostar det en slant men om du har anlitat ett seriöst företag så vet du att jobbet blir korrekt utfört. En viktig sak att ha i åtanke är detta: om du slarvar med flyttstädningen, om den blir underkänd av hyresvärden eller får korrekta anmärkningar av den som flyttar in, ja, då kan det faktiskt kosta mer än avgiften för städfirman.

Kraven är många…och högt ställda!
Kraven på den utförda flyttstädningen är alltid väldigt höga. Precis som övrigt i kontraktet mellan dig och hyresvärden är städningen en del i överlåtelsen av bostaden och har inget annat avtalats skriftligen är det praxis att bostaden är korrekt städad innan köparen eller den nya hyresgästen tillträder.

Be om Checklista eller annat underlag
Som du säkert förstår finns det ingen exakt definition på vad ”korrekt städad” innebär. Detta är något som som skiftar från hyresvärd till hyresvärd. Ett tips kan vara att kontakta hyresvärden i god tid och be om ett slags underlag för hur flyttstädningen ska utföras. En del har en färdig checklista för flyttstädning som du kan använda som utgångspunkt, eller som du kan delge städfirman du anlitar.

Vill du vara säker på att din flyttstädning blir rätt utförd så finns det egentligen bara en rekommendation vi kan ge dig: anlita en seriös städfirma. Många städfirmor ger garanti på att flyttstädningen blir rätt utförd och att de åtgärdar eventuella påpekningar från hyresvärden vid behov.

Ytterligare argument
Det ska slutligen påpekas att enligt en undersökning som Metro gjorde för ett år sen, så visade det sig att cirka en av fem flyttstädningar får underkänt av hyresvärden. Och att det då ofta blir dyrt för den som ska flytta, eftersom hyresvärden i sin tur anlitar en städfirma att åtgärda städningen, och kostnaden för städningen får den som flyttar betala. Och tro oss när vi påstår att hyresvärden inte lägger stor vikt vid att hitta ett prisvärt alternativ – det är ju ändå den som flyttar som får betala.

Comments are closed.