4 viktiga saker att tänka på inför flyttstädningen

Här tar vi upp 4 vanliga spörsmål inför flyttstädet och ger förslag på hur du kan hantera dem.

Det handlar bland annat om betalningsvillkoren när du ska anlita en städfirma, frågor om vad som gäller vid eventuella skador under flyttstädningen (försäkring?), varför du ska boka din flyttstädning i god tid och hur städföretaget ska få tillträde till ditt boende.

1. Anlita städfirma? Gör upp om betalningsvillkoren!
För dig som tänker anlita en städfirma att utföra din flyttstädning i Stockholm är det alltid en god idé att sätta sig in i betalningsvillkoren. För dig som köpare gäller det att ställa krav. Givetvis ska det vara rimliga krav enligt gällande praxis. Det är till exempels helt enligt gängse normer att du betalar för flyttstädningen först när den är inspekterad och godkänd. Under alla omständigheter ska du inte betala i förskott. Det brukar vara smidigt att göra upp om betalningen samtidigt som du kommer överens med städföretag vad för slags städning som ingår i priset. Här kan du be om att få en så kallad checklista på flyttstädningen; det vill säga en lista där städföretaget punkt för punkt går igenom vad du får för dina pengar.

2. Vad gäller vid skador och försäkring?
En annan viktig del av flyttstädningen gäller försäkringen. Här bör du först och främst kolla upp så att städföretaget du anlitar verkligen är ett riktigt företag. Med andra ord att de har en F-skattesedel och betalar moms. Därefter bör du kolla upp vad de har för slags försäkring – och i samma tur vad du har för försäkring i samband med flyttstädningen och flytten.

3. Boka i god tid
Det är mycket att tänka på när man ska flytta. Och eftersom flyttstädningen sker först efter det att bostaden är tömd på bohag, är det lätt att man skjuter på det; och därmed också försöker boka flyttstädningen först när det är för sent. Vänd på det istället. Och boka in flyttstädningen först av allt. Då har du ett datum som riktmärke för din flytt och kan sålunda ”planera baklänges”.
Gör det lätt för dig. Var ute i tid den här gången! För även om det finns många städföretag och flyttfirmor som erbjuder flyttstädning, har de flesta så pass mycket att göra, att de behöver ett par veckors framförhållning, minst, vid beställning.

4. Hur får städfirman tillgång till bostaden?
Det är kan tyckas vara en bagatell, men vi tar med den eftersom den inte sällan glöms bort. Det är nämligen ett faktum att städföretaget måste få tillgång till din bostad på något sätt. Se till att du diskuterar detta med städföretaget och löser det i god tid innan datumet för flyttstädningen.

Comments are closed.